dilluns, 3 d’octubre del 2011

Petra va acollir la Gala final "Mallorca m'agrada"

El passat dissabte, 1 d'octubre, el Teatre de Petra va acollir la Gala Final de la campanya "Mallorca m'agrada". La iniciativa de participació popular i de promoció de l'autoestima col•lectiva, impulsada durant el darrer any per l'Obra Cultural Balear, va arribar d'aquesta manera al seu final. I ho va fer amb una vetllada presentada pel cantant Pep Suasi i la periodista Margalida Mateu. La gala va incloure alguna sorpresa, com l'actuació de Carles Belda, del grup El Belda i els badabadoc, que va interpretar, acompanyat del seu acordió, versions dels temes "Plou", "Vitamina sol" i "Al vent".

Acte seguit, Pep Suasi i Margalida Mateu varen anar lliurant, com si fos una gala dels Òscars, premis a representants dels pobles que han anat organitzant lipdubs. El guardó consistia en una plaqueta de cinema feta de fang amb el lema "Mallorca m'agrada". N'hi va haver per a tothom, en modalitats tan diferents com "Millor doblador infantil", "Millor atrezzo" o "Millor representació de cultura popular". Finalment, l'acte va acabar amb una foto de tots els participants a l'escenari.

La campanya "Mallorca m'agrada" ha recorregut la majoria de poblacions de Mallorca per reivindicar els trets d'identitat propis dels mallorquins en diferents àmbits (llengua, cultura, patrimoni, gastronomia, folklore i festes popular, paisatge...). Un dels aspectes que l'ha feta més popular han estat els lipdubs, una sèrie de vídeos musicals elaborats pels diferents pobles en què han participat prop de 100.000 persones. Els lipdubs han mobilitzat com mai les mallorquines i els mallorquins per donar a conèixer a tot Mallorca, i, -a través de la xarxa-, a tot el món, els trets més característics dels seus pobles i ciutats.

1 comentari:

  1. Certament sí que la iniciativa va mobilitzar la gent de tot un poble. En el cas de Son Servera vàrem fer sentir que el poble estava viu, conscient de la seva identitat i del sentiment d'estimar l'entorn on la seva gent hi desenvolupa la seva vida.

    Ara bé. No tot poden ser felicitacions a la campanya, ja que la gala va decepcionar-me sincerament. Molt bé que s'entreguessin guardons per les diferents iniciatives dels pobles, tot i que en el cas de Son Servera -fou un dels darrers que ho va fer- no hi va poder accedir. No obstant, des de feia més de 2 mesos -a la segona quinzena de juliol- l'OCB sabia que al poble s'hi estava organitzant la gravació del lipdub. Per tant, no em serveix l'excusa que ho hem fet massa tard, que no podíem entrar en la gala, perquè el nostre projecte comptava igual que la resta per a la campanya global de Mallorca, m'agrada.

    I amb això no vull semblar materialista amb la pretensió d'una plaqueta de fang, però el reconeixement que pogueren gaudir la resta d'accions les va posar per sobre altres dels projectes amb què s'engrescaren tants de pobles de Mallorca -tant prest com tard- per a un fi comú. Més aviat és que aquests detalls erosionen el concepte de mallorquinitat que s'hagi pogut establir amb la realització de la campanya, i redueixen la credibilitat que, indubtablement, ha aconseguit l'Obra Cultural Balear.

    De qualsevol manera, sempre encoratjaré a seguir amb les accions que facin que la nostra terra sigui un poc més nostra, defensada i estimada. Endavant. Salut!

    ResponElimina