dimecres, 29 de desembre de 2010

Acte públic de presentació de Mallorca m'agrada


Avui, dimecres, 29 de desembre, el Teatre Principal de Palma, ha estat l'escenari de l'acte central de la Diada de Mallorca organitzat per l'OCB a Palma. L'entitat hi ha fet la presentació de la campanya "Mallorca, m'agrada", que visitarà durant els propers mesos les diferents poblacions de Mallorca.

L'acte ha començat a les 21.00 hores amb la lectura del Manifest del 31 de Desembre, obra de Joan Melià, que s'ha llegit a les quaranta poblacions de Mallorca que han organitzat actes amb motiu del 31 de Desembre. Ha estat llegit per
Marisa Cerdó, Xisco Bellés, Caterina Canyelles, Agustí Aguiló, Caterina Sánchez, Josep de Luis, Apol•lònia Bonet i Carme Sánchez, tots ells membres de la junta directiva de l'OCB. A continuació, el coordinador de l'entitat, Tomeu Martí, que ha exercit de presentador de l'acte, ha introduït l'actuació dels Germans Martorell. Pere Joan i Manel Martorell han estat acompanyats per Mateu Matas "Xurí", Francesc Ribera "Titot", Miquel Brunet, Miquel Carbonell i Andreu Julià. Entre els temes interpretats, autèntics hits com Sa Porrassa, Què volen aquesta gent, Jo som català o No ens fareu callar, tema que va donar nom al darrer àlbum d'Al Mayurqa abans de la mort de Toni Roig.

Seguidament, Tomeu Martí ha presentat la campanya Mallorca, m'agrada, que pretén recuperar l'autoestima dels mallorquins a partir de la revalorització dels elements d'identitat propis (llengua, gastronomia, paisatge, patrimoni, literatura, art, història i gent). Tot amb la finalitat de promoure el rearmament moral de la gent que estima Mallorca. L'entitat organitzarà actes a totes les poblacions de Mallorca, a través de la Xarxa per la Llengua, la Cultura i el País. Tots els actes inclouran elements de caràcter popular, amb l'objectiu d'implicar-hi el màxim nombre possible de persones (festes infantils, ballades populars, concerts, conferències, presentacions de llibres o menjades populars). A més, cada poble protagonitzarà un lipdub, que comptarà amb la participació de totes les entitats. La campanya també incidirà en la recuperació de la memòria d'una persona o un fet històric que hagin estat importants a nivell local mitjançant la posada d'una placa o un monument que els recordi per a la posteritat. Altres elements de la campanya seran diversos espots i audiovisuals; una pàgina web, a la qual es penjaran els vídeos dels diferents pobles; un motllo per fer crespells amb la forma de Mallorca, que es regalarà als participants als actes; una exposició sobre la història de les mobilitzacions a favor de la llengua a Mallorca; una publicació en format diari; i diversos elements publicitaris. L'acte final de la campanya serà una mobilització multitudinària a Palma a finals d'abril de 2011. Martí ha presentat un dels espots de la campanya, el protagonitzat per l'actor Rafel Ramis, de Llàgrima de sang.

Després ha estat el torn de Jaume Mateu, que ha fet un discurs reivindicatiu dels elements d'identitat propis, tot incitant el públic a mobilitzar-se a favor d'una Mallorca millor, més culta, més solidària i més lliure.
Tot seguit, el públic també ha pogut veure una mostra de les píndoles d'autoestima, amb la participació de personatges de diferents àmbits socials que donen arguments a favor de la campanya. En aquesta ocasió ha estat el torn de Damià Pons, que ha fet una valoració positiva de la literatura feta a Mallorca; i de Miquel Pujol, propietari del forn de sa Pelleteria, que n'ha valorat positivament la gastronomia.

A continuació ha començat l'espectacle Al Mayurqa Clàssic, amb la participació de l'Orquestra de Cambra de Llucmajor, els Germans Martorell, Miquel Carbonell, Catalina Obrador i Andreu Julià. Tots plegats han interpretat versions per a orquestra de diferents temes d'Al Mayurqa, el darrer projecte de Toni Roig. La memòria del músic i activista cultural prematurament desaparegut ha presidit tot l'acte. Posteriorment, Mateu Matas "Xurí" ha fet una dècima improvisada. La Balanguera, cantada per Maria Rosselló, ha clos l'acte.

Cap comentari:

Publica un comentari